Den Deel, hoe het begon

In het rijkelijk gevulde archief van Den Deel vonden we een exemplaar van de Deelkoerier uit 1979 met daarin een interview met Hans Keeren over de beginperiode van Den Deel.

Interviewers Albert (Appie Louwers) en Twan van de Kerkhof gingen 10 jaar na het ontstaan van Den Deel op bezoek bij Hans Keeren. Hans was niet meer zo betrokken bij Den Deel, maar nog wel bij de Boerenbruiloft die in die periode nog duizenden Deurnenaren naar de Markt lokte. In vogelvlucht gaan we met Hans over de prehistorie en de historie heen. Het volledige interview – volledig is niet het juiste woord, we hebben alleen het eerste deel – is te bekijken op de facebookpagina van Den Deel in de map Eigen Publicaties.

Het gebouw Rust Roest was in beheer van bij het toenmalige kerkbestuur en hoorde bij de ernaast gelegen pastorie (daar zit nu makelaardij Swinkels in). Vader Keeren (Pierre) blijkt medio jaren 50 van de vorige eeuw eens gezegd te hebben tegen de toenmalige kapelaan De Nijs dat hij het jammer vond dat een gebouw als Rust Roest zo weinig gebruikt werd en dat de jeugd er wellicht iets mee zou kunnen. Pa Keeren schonk een sjoelbak en de jeugd kon vooruit. Bij sjoelen bleef het niet en na een tijdje ontstond de Instuif, die zich aansloot bij de landelijke organisatie Instuif. Een keer in de veertien dagen  was er een Instuifavond voor de jeugd vanaf 17 jaar.

Medio jaren zestig waren er in Deurne diverse clubjes van jongeren waaruit, onder andere, het Walhalla ontstond. Een vijftal meiden die op de HBS zaten hadden ook een clubje opgericht met de naam CNUPH – de eerste letter van hun voornamen – dat in 1966 zo’n beetje ter ziele ging en door Hans Keeren Frits Kuijten en Hans Keeren werd overgenomen en nieuw leven werd ingeblazen. Onder de naam CNUPH werden in zaal Bekkers (ongeveer ter hoogte van waar nu de Molenberg is) optredens gehouden, omdat kapelaan van der Steen het niet zag zitten dat de jeugd Rust Roest gebruikte voor dit soort rare initiatieven. Het eerste optreden was van de formatie Sad Souls, die op het eind van de avond  75 gulden – zijnde de hele entree – in hun zak konden steken. Een aantal weken later kon CNUPH toch in Rust Roest en ook daar was het eerste optreden voor de Sad Souls die ditmaal met 95 gulden naar huis konden. CNUPH zat onder de vleugels van de Instuif, maar dreigde deze een tijd later te overvleugelen. Medio 1968 verliet de Instuif de landelijke organisatie, met CNUPH ging het goed, maar er ontstonden toch problemen over het financiële beleid. CNUPH ging over in Factory, dat ook in Rust Roest zetelde. Deze club was geen lang leven beschoren waarna in december 1969 voor het eerst onder de naam Den Deel (de bedenker van deze naam was kapelaan Toon van Beers) de deuren van Rust Roest zich openden voor de Deurnese jeugd. In die periode was er overigens nog een andere jongerenbeweging die orkesten (de iets duurdere) liet komen. Onder de naam Hash ’70 werden enige tijd concerten georganiseerd in zaal van Moorsel (hoek Limburgstraat-Molenstraat). Deze organisatie hield het niet zo lang vol.

(Wordt vervolgd)